Tamboereren is een oude borduurtechniek waarbij kettingsteken op een snelle manier met een Lunevillenaald of Tamboereernaald op de stof worden aangebracht.
Tamboereren:
Tijdens het tamboereren wordt de Lunévillenaald met zijn scherpe haakje van bovenaf door de stof gestoken. Je steekt de naald daarbij recht naar beneden om te voorkomen dat de stof beschadigd wordt. Het haakje wijst daarbij naar voren.
De draad, die aan de onderzijde blijft, wordt om het haakje gelust en de draad wordt weer mee naar de bovenzijde getrokken waarbij deze door de voorgaande steek wordt gehaald. Er ontstaat op die manier een kettingsteek.
Bij het naar boven halen van de naald met de draad, wijst het haakje naar achteren. De naald wordt iets schuin naar achteren uit de stof omhoog getrokken, op die manier is er zo min mogelijk weerstand om het haakje door de stof te halen. Door deze steek te herhalen ontstaat er een mooie gelijkmatige rij kettingsteken.
Waar gebruik je de tamboereertechniek voor?
Ik pas de tamboereertechniek heel veel toe in mijn borduurwerken. Ik gebruik het graag om een patroon met kettingsteken en mooi garen op de stof aan te brengen en ook om een vlak te vullen met siergaren. Daarna kan het vlak weer verder bewerkt worden met andere materialen. Door bijvoorbeeld verschillende kralen op het tamboereerwerk te bevestigen, ontstaat meer diepte en krijgt het borduurwerk een 3d-effect. Dit is een toepassing die veel gebruikt wordt in Broderie d’art, de zgn Haute Couture borduurtechniek.
Bij de tamboereren kunnen verschillende soorten garens gebruikt worden, zoals zijde, katoen, perlé garens, wol, of metalic garens. De mogelijkheden zijn groot. Bij dikker garen wordt een dikkere naald gebruikt.
Omdat je voor het tamboereren je beide handen moet gebruiken, wordt de stof eerst opgespannen in een borduurraam of een borduurring.
Ook kan het tamboereren gebruikt worden om andere materialen op een mooie manier te bevestigen, bijvoorbeeld leer, koord of soutacheband.
Een voorbeeld daarvan is sierkoord wat bovenop de stof moet worden vastgemaakt. Met behulp van de Lunévillenaald kan het met steken worden vastgemaakt waarbij er steeds kruislings steken worden aangebracht over het koord heen.
En natuurlijk is de techniek met de Lunévillenaald binnen de Broderie d’Art de basis voor het verwerken van kralen en pailletten op de stof!
Marjolein van der Heide – Broderie d’Art designer
Als Broderie d’Art-designer vind ik het geweldig om met de mooiste materialen in detail te werken waarbij verschillende kleuren, materiaalstructuren en borduurtechnieken steeds weer nieuwe effecten geven. De inspiratie is eindeloos! De mogelijkheden zijn eindeloos!
Ik werk in opdracht aan verschillende borduurprojecten en elk ontwerp voer ik altijd helemaal met de hand uit. Met lesgeven probeer ik mijn passie, kennis en fascinatie voor dit mooie borduurwerk aan anderen door te geven.
Ook een workshop volgen? Bekijk het aanbod van alle workshops.