IJzerwerk als inspiratie voor een borduurontwerp

IJzerwerk als inspiratie voor een borduurontwerp?

Jazeker! Inspiratie voor een borduurontwerp is overal te vinden; in de natuur, in boeken of tijdschriften, in de stad of in musea. Vind je het lastig om zelf een ontwerp te maken? Laat je dan eens leiden door het lijnenspel van ijzerwerk. IJzeren hekwerken hebben altijd prachtige sierlijke vormen. Vaak met ronde elementen en uitbundige krullen. Soms symmetrisch met strakke lijnen. 

Tijdens een vakantie in Frankrijk viel mijn oog op het vele ijzerwerk wat overal te zien was. In fraaie hekwerken, op balkons en als raam- en deurdecoratie. De prachtige vormen en composities geven veel inspiratie om een borduurontwerp van te maken.

Enkele voorbeelden 

Voor een aantal Broderie d’art projecten heb ik mij afgelopen maanden laten inspireren door verschillende ijzeren hekwerken en deurdecoraties. 
In twee randmotieven met kralen en pailletten, heb ik sierlijke krullen en lijnen gecombineerd met rechte lijnen van kleine kralen. Zo ontstond er een mooi gelaagd effect met een verrassend resultaat.

Borduurontwerp van ijzerwerk
ijzerwerk balkon

Een eenvoudiger zwart ontwerp is getamboereerd met een LunĂ©villenaald met iets dikker zwart garen. Het resultaat is een lijnenspel in een mooie gelijkmatige kettingsteek op zwart zijden organza. 

Voor de workshop passementen heb ik een aantal versieringen ontworpen van sierband en koord. Als je goed kijkt herken je hierin wat vormen van ijzerwerken. 

Randpatroon Broderie d'Art
Passementen versieringen
Borduurpatroon "ijzerwerk"

Uitwerking van een borduurontwerp

Een ontwerp waarin je de krullen van ijzerwerk als voorbeeld neemt hoef je natuurlijk niet altijd plat uit te werken in het borduurwerk. Je kan lijnen tamboereren met een kettingsteek, of je gebruikt kralen en pailletten. Voor een meer 3d effect kan je elementen uit het ontwerp met andere materialen invullen; bijvoorbeeld met sierkoord, chenillegaren, of met grote swarovski stenen.

ijzerwerk inspiratie voor borduurontwerp
inspiratie voor borduurontwerp

Je kan er ook voor kiezen om eerst een vulling aan te brengen. De vulling kan je dan weer bedekken en versieren met garens, borduursteken en kralen en pailletten.  De mogelijkheden zijn eindeloos!

Ik ben benieuwd of je voortaan anders kijkt naar een mooi ijzeren hekwerk. Waar laat jij je door inspireren? 
Neem gerust eens een kijkje op mijn Pinterest borden waar ik alles verzamel wat mij inspireert!

Lijkt het je leuk om aan de slag te gaan met een mooi borduurontwerp wat je zelf hebt uitgewerkt? Kijk dan ook eens bij het aanbod van de cursus maak je eigen borduurontwerp waarin je stap voor stap een uniek ontwerp gaat maken.