Marjolein van der Heide, Broderie d'art designer

Van jongs af aan is Marjolein gefascineerd door textieldesign en de prachtige kleurrijke patronen daarvan. In 1989 is Marjolein afgestudeerd als Creatief therapeut en daarna ging zij aan het werk in de Jeugdzorg. Na het werk in de Jeugdzorg werkte zij 7 jaar bij een software leverancier als testcoördinator. Nadat haar creatieve activiteiten even op een lager pitje hebben gestaan, is zij in 2013 gestart met een coupeuse opleiding. Als snel ontdekte Marjolein dat haar hart vooral ligt bij het versieren en in detail bewerken van stoffen met de ambachtelijke borduurtechnieken van de Haute Couture.

In 2014 volgde Marjolein diverse opleidingen in broderie d'art technieken, onder meer bij Ecole Lesage in Parijs.

Marjolein werkte de afgelopen jaren mee aan diverse projecten met een link naar historie en collecties uit diverse musea. Het project Handwerken 7.0 bijvoorbeeld goot men traditionele handwerktechnieken in een modern jasje. Marjolein ontwikkelde hierin, i.s.m. studenten van het Sint Lucas in Boxtel, de workshop "Bling it on". Deze workshop is in 2015 en 2016 aangeboden in diverse Nederlandse musea.

In het kader van de tentoonstelling van Sheila Hicks in het TextielMuseum in Tilburg heeft Marjolein in mei 2016, 3 masterclasses gegeven waarin het verwerken van passementen op stof met verschillende bevestigingstechnieken centraal stond.

Marjolein deelt haar passie, kennis en fascinatie voor mooi borduurwerk graag met anderen door les te geven en door nieuwe creaties te maken. Zij verzorgt al enkele jaren workshops, cursussen, masterclasses en gastlessen bij Modevakopleidingen en op een Academie voor Fashion & Design. Daarnaast werkt ze regelmatig samen met andere ambachtslieden in textiel wat leidt tot mooie projecten en workshops op locaties door het hele land.

Diverse modeontwerpers en kunstenaars weten haar te vinden voor het ontwerpen en uitwerken van uiteenlopende borduuropdrachten. Voor een Nederlandse band verfraaide ze onlangs podiumkostuums met glamouritems. Verder werkte ze ondermeer samen met Claes Iversen, TOS Gallery, Inderjeet Sandhu, Wannes Akop en Zoë Baarhz. Het borduurwerk voor verschillende opdrachtgevers is in Milaan en Parijs tentoongesteld.

 

Foto door: Jolanthe Lalkens

Broderied d'art long beads Marjolein van de HeideSinds juli 2021 is het borduuratelier een erkend leerbedrijf geworden waardoor er nu ook studenten van diverse opleidingen kennis en ervaring kunnen opdoen met de toepassingen van de Haute Couture borduurtechnieken tijdens hun stageperiode.

Het is geweldig om in detail met de mooiste materialen te mogen werken, waarbij verschillende kleuren, materiaalstructuren en borduurtechnieken steeds weer nieuwe effecten geven. De wereld van Broderie d'art is eindeloos! De inspiratie is eindeloos! De mogelijkheden zijn eindeloos!

 

 

 

 

 

Publicaties:
- Textielvakblad Vezel nr 2 jaargang 37, juli 2017:
"From litter to glitter" door Jolieke Ubachs (Textilice) en Marjolein van der Heide

- Textielvakblad Vezel nr 3 jaargang 37, september 2017:
"Tamboereren" door Marjolein van der Heide

- Vakblad HZG (handwerken zonder grenzen) nr 207 juni 2018:
"Broderie d'Art: Niet alleen voor modeontwerpers" door Marjolein van der Heide