Cursus maak een uniek borduurontwerp

Broderie d'art ontwerpcursus
Maak je unieke borduurontwerp

In deze 4- daagse cursus maak je stap voor stap je eigen borduurontwerp. Je leert te kijken naar verschillende inspiratiebronnen en hoe je deze kan vertalen naar een uniek ontwerp. Welke vormen spreken je aan, welke kleuren en materialen wil je gebruiken?  Tijdens het creatief ontwerpproces krijg je alle informatie over waar je rekening mee moet houden als je een ontwerp maakt. Ook het overbrengen van een ontwerp op de stof komt met verschillende methodes aan bod. Tijdens de cursus word je uitgedaagd om verschillende samples te maken die je helpen om je ontwerp verder te verfijnen. Aan het eind van de 4e cursusdag ben je er klaar voor! Je borduurontwerp is uitgewerkt op papier en er zijn samples gemaakt. Het ontwerp is overgebracht op de stof en nu kan je met alle tips, opgedane ervaring en je borduurplan thuis aan de slag en starten met het borduren.

Cursusdata voor de cursus borduurontwerp:

1e dag: Woensdag 28 augustus 2024
2e dag: Woensdag 11 september 2024
3e dag: Woensdag 25 september 2024
4e dag: Woensdag 9 oktober 2024


Locatie:  Atelier Marjolein van der Heide,
              Siliciumweg 49, Amersfoort
Tijd:       10.00 – 16.00 uur

Aantal deelnemers: max. 4 personen

Kosten p.p.: € 549,-

Het cursusgeld is inclusief BTW, materialen die tijdens de opdrachten in de lessen worden gebruikt en leengebruik van gereedschap. Voor de uitvoering van je eigen ontwerp zorg je zelf voor de materialen die je gaat gebruiken.

borduurontwerp


Voor wie is de borduurontwerp cursus?

De cursus is voor iedereen die een passie heeft voor ambachtelijk verfijnd borduurwerk. Het is wenselijk om een beetje ervaring te hebben met broderie d’art technieken of andere borduurtechnieken, zodat je de technieken die je beheerst kan verwerken in het borduurontwerp dat je gaat maken. Tijdens de cursus worden in principe geen nieuwe borduurtechnieken aangeleerd. Iedere deelnemer gaat uit van zijn eigen kennis en ervaring en maakt een ontwerppatroon met een borduurplan wat na afloop van de cursus zelfstandig uitgevoerd kan gaan worden in een eigen project.

Inhoud cursus

In de 4-daagse cursus leer je op verschillende manieren hoe je een eigen uniek borduurontwerp kan maken waarbij je gebruik maakt van verschillende inspiratiebronnen.

Dag 1 van de cursus

Bij het maken van een borduurontwerp kan je je laten leiden door verschillende inspiratiebronnen; uit de natuur, uit tijdschriften, social media, tegeltjes, kunst, boeken etc. Maar het kan ook zijn dat de materialen die je wilt gebruiken het uitgangspunt vormen voor een patroon. Of is juist je eindproduct leidend? Een tas, een feestelijke top of een riem? De vorm van het eindproduct bepaalt dan voor een deel je eindontwerp.

Deze eerste dag gaan we aan de slag met de verschillende voorbeelden die vertaald kunnen worden naar een nieuwe ontwerp. Waar word je door geïnspireerd? Aan de hand van verschillende oefeningen start je met het ontwerpproces. Ook ga je experimenteren met verschillende materiaalcombinaties in borduur samples.  Een sample is een klein uitgewerkt voorbeeld waarbij je experimenteert met materiaalcombinaties en technieken test op de stof. Dit helpt om uiteindelijk je ontwerp verder te verfijnen. Omdat ieder daarin zijn eigen stijl en voorkeuren heeft is het interessant om daar met elkaar naar te kijken. Welke combinaties spreken je aan, welke technieken wil je gebruiken, welke sfeer moet je borduurontwerp overbrengen? Dat speelt allemaal een rol.

Dag 2 van de borduurontwerp cursus

Deze dag bespreken we aan de hand van de diverse samples en voorbeelden welke keuzes je allemaal kan maken om een bepaalde sfeer in een ontwerp te brengen.

Wil je een ontwerp waarbij de stof volledig wordt ingevuld, of kies je voor een transparant ontwerp? We brainstormen met elkaar over de mogelijkheden. Bij een losstaand element voor een applicatie maak je andere keuzes dan bij een randmotief of een herhaalpatroon waarbij grotere delen van de stof worden bewerkt. Welk sfeerbeeld wil je neerzetten? Ook deze dag ga je experimenteren aan de hand van verschillende opdrachten.

sample borduurpatroon

Dag 3 aan de slag met je eigen borduurontwerp

Op de 3e cursusdag ga je een start maken met je eigen borduurontwerp. Je hebt bepaald waar het borduurwerk voor gemaakt gaat worden en de stof waar je op gaat borduren neem je mee. De materialen die je gaat gebruiken heb je voor een deel al verzameld.
Als je een ontwerp voor een kledingstuk maakt, neem dan de papieren patroondelen van het kledingstuk mee. Je gaat in dat geval ook een proefmodel (toile) maken van ongebleekte katoen.
De dag staat in het teken van verder experimenteren met je ontwerp en daarna verfijnen van het uiteindelijke resultaat. Bij het creatieve ontwerpproces zal Marjolein je stimuleren om verschillende mogelijkheden en combinaties uit te proberen. Zo kom je steeds een stapje dichter bij je unieke eindontwerp, gemaakt op basis van je eigen experimenten en keuzes.

Patroon overbrengen

Dag 4 laatste dag van de cursus borduurontwerpen

Deze laatste dag werk je je borduurontwerp verder uit op papier en bepaal je de werkvolgorde. Je onderzoekt welke methode je wilt gaan gebruiken om je ontwerp over te brengen op de stof en je maakt een start met het alle voorbereidingswerkzaamheden.

Na afloop van deze dag is je borduurontwerp uitgewerkt op papier en is je ontwerp overgebracht op de stof. Nu kan je met alle tips, opgedane ervaring, je gemaakte samples en je borduurplan thuis starten met het borduren.

Benodigdheden

  • Pen, potlood, papier
  • Rol patroonpapier
  • Liniaal
  • Borduurraam of borduurring
  • Keperband en spelden om je borduurraam mee op te spannen
  • Schaar, spelden, naalden, Lunévillenaald
  • Ongebleekte katoen in het geval je een patroon voor een kledingstuk wilt uitwerken. De katoen is om een proefontwerp van de patroondelen te maken. Ongebleekte katoen is ook handig als je een proefpatroon van bijvoorbeeld een tas of ander accessoire wilt uitwerken.

Huiswerk

Tussen de cursusdagen door heb je steeds de tijd om je thuis met wat kleine opdrachten voor te bereiden op de volgende cursusdag. Daarbij moet je denken aan het verder uitwerken van enkele kleine samples, materialen voor je definitieve project verzamelen, inspiratie opdoen uit boeken, tijdschriften, voorbeelden tekenen en schetsen, patroondelen uittekenen als je borduurontwerp, etc.

Je bent van harte welkom om deel te nemen aan deze cursus en laat je inspireren door nieuwe mogelijkheden! Neem gerust contact met Marjolein op voor meer informatie of als je wilt weten of je ervaring voldoende is om mee te kunnen doen aan deze cursus. Inschrijven kan via het inschrijfformulier hieronder. De Algemene voorwaarden zijn op de inschrijving van toepassing.

Wil je meer weten over verschillende inspiratiebronnen voor een borduurontwerp? Lees dan ook eens de blogpost over ijzerwerken
en de blogpost over het hoe een borduurontwerp tot stand komt.

Ontwerp voor een borduurpatroon

Inschrijven

Ik geef mij op voor de 4-daagse cursus “maak je eigen borduurontwerp”:


    Ik wil graag een borduurraam lenen: