Masterclass

Masterclass: Passementen | verwerken van bijzondere koorden en band in een ornament op stof

Masterclass Marjolein van der Heide Passementen

Datum:   Vrijdag 7 mei 2021 -VOL
Locatie:  Textilice,
               Het Ursulinenconvent , Breusterstraat 27, Eijsden
Tijd:        10.00 - 16.30 uur

Datum:   Vrijdag 21 mei 2021 (max 3 pers) -VOL
Locatie:  Atelier Marjolein van der Heide,
              Siliciumweg 49, Amersfoort

Tijd:        10.00 - 16.30 uur

Datum:   Zaterdag 19 juni 2021 (max 3 pers) 
Locatie:  Atelier Marjolein van der Heide,
              Siliciumweg 49, Amersfoort

Tijd:        10.00 - 16.30 uur

Kosten p.p.: € 120,-  (inclusief BTW, materialen en desgewenst gebruik van een borduurraam)

Bijzondere koorden en band worden als rijke versiering veel toegepast in de couture en fashion (denk aan de mode van Balmain en Dolce & Gabbana). Ook in interieur design en historische kostuums worden passementen veel gebruikt.

Masterclass MvdHeide patroon overbrengen

In deze masterclass wordt er een ornament gemaakt van verschillende soorten koord en band van ongeveer 15 cm x 15 cm, op een linnen ondergrond. De stof wordt daarvoor eerst opgespannen in een rechthoekig borduurraam. Het borduurraam neem je zelf mee of je kan er één van Marjolein lenen tijdens de masterclass. 
Verder laat Marjolein je ook manieren zien hoe je losse passementsversieringen kan maken die je bijvoorbeeld kan toepassen als sluitingen op een jas.

We starten de masterclass met het opspannen van het linnen in het borduurraam. Doordat de stof strak is ingespannen in een houten frame, heb je je handen vrij om de koorden en het band met naald en draad op de stof te kunnen bevestigen. Een patroon overbrengen op de stof kan op verschillende manieren, dit komt uitgebreid aan bod. Verder leer je aan- en afhechten van een koordbevestiging en het bevestigen van het materiaal met verschillende (sier)steken. Doordat er materiaal van verschillende diktes wordt gebruikt, glans en mat, ontstaan er mooie 3 d effecten. Draad wat over een vulling van koord wordt bevestigd zorgt voor extra reliëf, ook dat komt aan bod. 

passement versiering

Een ruime naai- of borduurervaring is niet nodig. Enige ervaring met naald en draad is wel gewenst. 

Benodigdheden:
Voor de masterclass heb je de volgende hulpmiddelen nodig om mee te nemen: een rechthoekig borduurraam waarin een lapje stof kan worden opgespannen. Keperband om de stof mee op te kunnen spannen. Als je niet beschikt over een borduurraam kan je deze lenen. In dat geval zorgt Marjolein ook voor keperband om het raamwerk mee in te kunnen spannen. Verder neem je een doosje spelden, een centimeter, een schaar en eventueel een vingerhoed mee. 

Wees van harte welkom om deel te nemen aan deze masterclass en laat je inspireren door mooie materialen en nieuwe mogelijkheden! Inschrijven voor deze masterclass kan via het inschrijfformulier hieronder. De Algemene voorwaarden zijn op de inschrijving van toepassing.

Inschrijven:

Masterclass op maat:
Deze masterclass kan ook op maat door mij worden aangeboden. Voor grotere groepen studenten van bijvoorbeeld een fashion opleidingen of voor cursisten van een modevakopleiding. Neem gerust contact met mij op om je wensen te bespreken, ik stem graag de mogelijkheden met je af. 

  Masterclass tools passementen Marjolein van der Heide


Een priem en een stuk ijzerdraad,
onmisbaar gereedschap voor het verwerken
van passementen.