Een nieuw leven voor vintage kralen

Een partij vintage kralen

Enige tijd geleden kon ik een prachtige partij vintage kralen overnemen van een dame op leeftijd.

Zij gaf vroeger cursussen in sieraden maken en had deze kralen in de loop der jaren met veel zorg verzameld.

Toen ik thuis de verzameling eens goed ging bekijken ontdekte ik prachtige exemplaren tussen de verschillende zakjes met materialen; glas geslepen kralen met een geweldige glinstering en met verschillende vormen. Mooie vintage kralen doen mij denken aan rijk versierde en geborduurde kleding uit vervlogen tijden zoals op de “flapper dress”, of verwerkt in de kleding uit de televisie serie “Downton Abbey”.

Oude kralen in een Broderie d’Art project

Bij de verzameling zat ook een zakje met losse glazen tube kralen. Deze zijn heel geschikt om te gebruiken in een broderie d’Art project waarbij de kralen met een zgn Lunévillenaald worden bevestigd. Hiervoor was het alleen wel nodig om de kralen eerst op een draad te rijgen. Dit was een handig klusje om tijdens de zomervakantie onder de parasol te doen.

vintage borduurmaterialen

Toen ik de kralen één voor één door mijn handen liet gaan viel me pas op hoe onregelmatig ze waren. Ze hebben verschillende kleuren en verschillende maten. Ik realiseerde me toen dat dat de reden is waarom ze me zo aanspreken. De uitstraling is zo veel mooier en rijker dan van een partij fabriekskralen met een tube vorm die je nu kunt bestellen. Doordat die nu zo gelijkmatig zijn van kleur en maat, is het resultaat ook gelijk iets saaier en anders van uitstraling.

kralen vintage

Soms zijn materialen zo mooi dat ik heel lang moet nadenken voordat ik een keuze maak in welk project ik het ga gebruiken.

Geen project is goed genoeg dat recht doet aan de kostbare schat in het zakje of doosje. (Het lijkt een beetje op een kado-bon die weken in mijn nachtkastje ligt en waar ik eindeloos over kan nadenken aan welk doel ik het ga besteden). 

Maar als eenmaal de keuze is gemaakt en het plaatje klopt, geeft het een geweldig gevoel om oude materialen met een geschiedenis een nieuwe bestemming te kunnen geven.

In de foto hierbovenzijn de zwarte kralen uit het doosje verwerkt als opvulling voor de lege ruimtes in het patroon die waren ontstaan doordat de zwarte tube kralen in een verspringend motief zijn verwerkt. Het materiaal is gekocht in Nederland in de tijd dat er nog betaald werd met guldens in plaats van euro’s. De kralen kostten 2 cent per stuk. De zwarte tube kralen zijn overigens ook oud en komen uit een partij die ik bij een brocante winkel heb gekocht. Het zijn czechische glaskralen, uit een atelier in Frankrijk.