Kralen en pailletten 3D borduren

In deze workshop ga je kralen en pailletten borduren met een kralennaald volgens de technieken van het Haute Couture borduren.

Kralen en pailletten borduren met een kralennaald

Datum:   woensdag 30 oktober 2024 -VOLGEBOEKT
Locatie:  Atelier Marjolein van der Heide,
Siliciumweg 49, Amersfoort
Tijd:        10.00 – 16.00 uur

Datum:   vrijdag 13 december 2024 
Locatie:  Atelier Marjolein van der Heide,
Siliciumweg 49, Amersfoort
Tijd:        10.00 – 16.00 uur

Kosten p.p.: 149,-
(inclusief BTW, materialenpakket met diverse soorten kralen, pailletten, opnaaistenen, stof, kralennaalden en gebruik van gereedschap).

In deze workshop ga je kralen en pailletten borduren met een kralennaald, we gebruiken daarvoor een borduurring. Ook kristallen kralen en opnaaistenen leer je verwerken in je borduurwerk volgens de technieken van de Haute Couture. Je werkt deze dag op zijde en op jeansstof. 
Marjolein laat je kennis maken met verschillende soorten materialen en bevestigingstechnieken. Door matte, glinsterende, grote en kleine kralen en pailletten te combineren en te stapelen, ontstaan mooie 3D elementen. Je bereikt al snel spectaculaire effecten als je eenmaal de basistechnieken kent. Er zijn eindeloos veel toepassingen te bedenken, die je daarna in eigen werk kan verwerken. Deze technieken zijn ook eenvoudig te gebruiken op een bestaand kledingstuk waarbij je met wat mooie materialen een unieke versiering kan toevoegen.

Voor wie?

De workshop is geschikt voor iedereen die de mogelijkheden van het borduren met kralen en pailletten met een kralennaald wil leren kennen. Je moet er van houden om met kleine materialen te werken. Enige ervaring met naald en draad is handig, maar borduurervaring is niet vereist. Marjolein neemt je stap voor stap mee in de basissteken, waarna je zelf aan de slag gaat.

Pailletten borduren


Inhoud van de workshop

In de ochtend starten we met de verschillende technieken die je gebruikt bij het werken met een kralennaald. Denk daarbij aan het stapelen van materialen, werken met een dubbele of enkele draad. Hoe hecht je aan en af bij dit type borduurwerk. Hoe verwerk je een grote kraal zonder dat deze “kiept”, etc.
Pailletten kan je op allerlei manieren stapelen, vastzetten en ruimtelijk verwerken. Hoe bevestig je een rijtje kralen en pailletten.

Je krijgt uitleg over de verschillende soorten pailletten, cuvetten en lovertjes. Opnaaistenen vragen weer om andere bevestigingssteken. Ook zal Marjolein uitleg geven over de mogelijkheden van diverse soorten glaskralen.

Door te spelen met kleuren ontstaat er diepte in je werk. Marjolein zal je aan de hand van voorbeelden meenemen in de mogelijkheden, waarna je zelf aan de slag gaat.

Een kralennaald is een hele dunne naald die gebruikt wordt om kralen en pailletten aan de goede kant van een ontwerp op de stof te bevestigen. De naalden zijn er in verschillende maten waarmee zelfs het allerkleinste kraaltje wordt bevestigd.
Doordat de naalden zo dun zijn, is ook het oog van de naald heel klein. De naalden zijn erg flexibel en trekken gemakkelijk krom. Dat is niet erg, soms is dat zelfs makkelijker omdat je dan goed tussen 2 kleine kralen door kan steken.

De ochtend van de workshop wordt gebruikt om de verschillende steken en technieken te verkennen in proefjes en door te spelen met combinaties van materialen.
In de middag kan je een uniek ontwerp gaan uitwerken. Het overbrengen van je eigen ontwerp op de stof komt daarbij ook aan bod.

Na deze workshop heb je een basis voor een prachtige applicatie. Of misschien wil je een bestaand kledingstuk oppimpen met een mooie versiering van kralen en pailletten. Je kan de geleerde technieken ook gaan combineren in borduurwerk met de Lunévillenaald of met zijde garens. De mogelijkheden liggen open!

Benodigdheden

  • Pen en papier
  • Klein borduurschaartje met een scherpe punt
  • Eventueel een leesbril

Inschrijven